Välkommen till Gålö Gårdsmejeri!

I Stockholms vackra, södra skärgård. 

 

Våra ostar!

Några av våra goda ostar!

Ostarna ystas helt för hand i mindre mängder. Dom skall vändas och pysslas om dagligen så att dom mognar på bästa sätt och får sin egen speciella karaktär. Det tar sin lilla tid, då dom flesta ostar måste ligga minst 2 månader för att få sin speciella smak. 

I bland kan det tyvärr hända att just din favorit ost tagit slut när du kommer hit, men då hoppas vi att du kanske hittar ytterligare en favorit eller att du vill ta dig tid att vänta på att just din ost har fått mogna klart sig till bästa smak. Under november till mars så ger våra getter ingen mjölk utan då har dom sin viloperiod.

Under den tiden så vilar vi, fixar sånt som inte hinns med annars och  ystar på fin komjölk som vi köper in från en liten gård i Sorunda....... om orken och tiden räcker till. 

 Frönäs Färska Getost  - Traditionell, saltad färsk getost (vitost) som man gjorde förr på fäbodarna.

Vilmas Vita - En rund mjuk liten ost med vitmögelyta av typen Camembert, gjord på getmjölk.

Vit Caprin - En traditionell getost med vitmögelyta, finns i stora block eller i skivor. ( Caprinetter- små runda Vita Capriner) 

Eddas Ädla - En mild krämig blåmögelost i trekantiga bitar. Blir starkare ju längre den lagrat. 

Frönäs Ask och Frönäs Embla - en krämig getrulle (typ Chevre ) med vitmögelyta och aska. Embla är vår storsäljare, en liten puck med vitmögelyta och geothricum som ger den ett speciellt utseende, som en murkla.  

Frönäs Lina- (eller Linus) En liten smakrik tvättad kittost, med en gul, lite kladdig yta och stor doft, gjord på komjölk, (eller getmjölk) Slut för säsongen!

Sagas Salladsost - En marinerad salladsost av den färska getosten. Marineras i ekologisk kallpressad rapsolja, olivolja, örtkryddor, rosépeppar och vitlök eller med chili och koriander.

Bredbar färskost som är smaksatt med olika örter, vitlök eller pepparrot. 

Vit Perla - en mild vitmögelost gjort på komjölk från Södra Enby i Sorunda. Slut för tillfället. 

Blå Docka - även den en ost gjord på komjölk, denna är en blåmögel ost med tydlig sälta och viss krämignet. Slut för tillfället

Frönäs Tor -  En pressad hårdost på getmjölk med en blommig yta av vildmögel som får ligga och mogna på hyllor av trä. 

Frönäs Oden - en pressad hårdost gjord på komjölk med blommig yta, som borstas, styrkan kommer med lagringen. Kommer i februari/ mars...

Frönäs Gnissla en härligt gnisslig stek- och grillost gjord på getmjölk eller komjölk, som passar i stort sett till allt! I sallad som dessert med hemlagade hjortron eller till festen som en förrätt.

Gårdsost -  ostar blir ju inte som jag har tänkt och då får det bli vit eller blå gårdsost. Oftast är dom väldigt goda, men att göra om dom exakt det kan ju bli lite knepigt då mjölken och ystningen ibland gör lite som den vill.....

Förutom ostarna så gör mejerskan även en jättegod ostkaka, både på getmjölk och komjölk. 

Get-Evas Ostkaka - gjord på getmjölk med mandel, bittermandel. Slut för säsongen!

Mormors Ostkaka - som ovan fast gjord på komjölk, finns i stort sett alltid, bara jag hunnit baka.